photojournalist Diana Savina

mail@dianasavina.com

The womens news agency Jinha

 

I en källarlokal inte långt från Taksimtorget i Istanbul, sitter sex journalister runt ett bord med varsin laptop. En klipper tv-material från en presskonferens, en skriver om bilden på pojken Alan Kurdi som spolats upp på stranden i turkiska Bodrum, en annan om de senaste dagarnas nästan 200 attacker mot partiet Folkets Demokratiska Partis (HDP) olika byggnader.

 

Jinha är en nyhetsbyrå där bara kvinnor arbetar. En av dem är Dilan, som efter sin journalistutbildning arbetade på en av de större tidningarna, innan hon började på Jinha.

 

– Vi fokuserar på kvinnor, på var kvinnorna befinner sig i en situation, hur situationen påverkar dem och hur de själva är aktiva - vilken roll de spelar, säger hon.

 

– På grund av det patriarkala samhället i Turkiet och det faktum att det ses som problematiskt att ens prata om kvinnor, vill de flesta inte läsa den typen av nyheter vi lyfter fram, de tycker nog att det är för besvärligt.

 

Förutom kontoret i Istanbul och huvudkontoret i staden Diyarbakir, har Jinha kontor i Sulaymaniyya i irakiska Kurdistan samt i den syrisk-kurdiska regionen Rojava. De har även många reportrar utspridda i de kurdiska krigszonerna.

 

– Kriget påverkar många kvinnor, och det är vinkeln på vår krigsbevakning. Inte nödvändigtvis utvecklingen i själva kriget, säger hon.

 

Av säkerhetsskäl undertecknas artiklarna på hemsidan med initialer för att minska riskerna för enskilda journalister.

 

– Vi är inte rädda, vi är vana vid det här. I Turkiet är det vanligt med polisräder mot alternativa nyhetsförmedlare och tidningar, att hemsidor stängs ner och att journalister fängslas. Dagstidningen Hurriyet fick sin redaktion attackerad nyligen efter att ha publicerat kritik mot AKP. Så dessa mobbar är verklighet även för de medierna som är mer mainstream, det gäller inte längre bara de alternativa.

 

Men visst finns där en oro för utvecklingen, erkänner hon.

– Jag förlorade några vänner i bombningarna i Suruç, flera av dem som dog var från Istanbul. Många av våra reportrar i Kurdistan har knappt någon säkerhet över huvud taget, en av dem sköts nyligen av polisen, men hon överlevde, säger Dilan.

 

– Polisen riktar in sig på oss journalister, så visst är vi oroliga, men vi måste ändå visa vad som händer.

 

Text & foto: Diana Savina

 

www.jinha.com.tr